За осма поредна година възрастни хора от Югозапада се събират на Еньовден в Перник

За осма поредна година възрастни хора от Югозапада се събират на Еньовден в Перник

На 24 юни /понеделник / 2019 г. от 10:00 ч. на откритата естрада в местността „ Ладовица”, зад хипермаркет „ Кауфланд”, кв. „Изток”, ще се проведе VIII-ми Регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България”. Проявата се организира от НЧ Искра-1961 г.“, кметство „Изток” с подкрепата на Община Перник и има конкурсен характер.

Участниците във фестивала ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател – доц. д-р Наталия Рашкова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове -гл. ас. д-р Милена Любенова /ИЕФЕМ/ при БАН и гл. ас. д-р Евгения Грънчарова /ИЕФЕМ/ при БАН.

В Регионалният фестивал ще се включат над 270 участници от 3 области – Благоевград, Кюстендил и Перник, 7 общини – Невестино, Брезник, Радомир, Дупница, Земен, Благоевград и Перник. Представители на народни читалища, дневен център за възрастни хора, пенсионерски клубове и индивидуални изпълнители. Общо 25 формации и индивидуални изпълнители.

Целта на фестивала е представянето на богатия опит на възрастните хора в областта на народните обичаи, инструментален и танцов фолклор, песенен и словесен.