Ледена пързалка в Перник няма да има

Ледена пързалка в Перник няма да има

Децата и младите хора на Перник трябва да се простят с илюзията, че т.н. водно огледало някога през студените месеци ще се използва като ледена пързалка, както ставаше дума при реконструкцията на централния градски площад.

Това стана ясно на вчерашното заседание на местния законодателен орган. На сесия в началото на месеца общинският съветник Милан Миланов, който е и зам.председател на минипаррамента, попита какво се случва с въпросната пързалка, има ли въобще монтирани съоръжения за тази цел там, има ли изобщо някакви шансове съоръжението да заработи и да се използва по предназначение – лятото като водно огледало, а зимата – като ледена пързалка.

Вчера зам.кметът Владислав Караилиев обяви, че липсват условията водното огледало да се използва като пързалка в студените месеци. За да се реализира това трябвало да се извършат много строитолно-монтажни работи, които за момента били неизпълними и като средства, и като техническо обезпечение. Според него в първоначалния проект ледената пързалка липсвала, имало само водно огледало. Още повече, ако все пак пързалката се пусне, не може да се вземат такси, защото това би противоречало на изискванията по европроекта.

От своя страна Миланов контрира, че нищо не пречи пързалката да е безплатна за децата на Перник. Това вече е било правено по  време на управлението на бившите градоначалници Антоанета Георгиева и Росица Янакиева, които си отидоха от този свят. „Вече се отпуснаха средства за да се плаща за охраната и сигурността в Парка на предизвикателствата, нищо не пречи да се отпуснат пари и за осигуряване сигурността на децата на ледената пързалка“, каза Миланов. Той напомни, че през януари 2016 година на негово питане за състоянието на съоръжението е получил отговор, че е необходимо само да се изгради ограда. „Днес отговорът е коренно различен. Искам да питам и дали е монтиран агрегатът за заледяване, който е на стойност 470 000 лева и трябва да е точно до постамента, където вдигаме знамената за всеки празник. Ще настоявам за отговори от кмета Вяра Церовска“, бе категоричен Миланов.