Ден на Паисий честваха в село Кралев дол в община Перник

Ден на Паисий честваха в село Кралев дол в община Перник

За поредна година на 19 юни в  местността „Калужерец“ в село Кралев дол беше честван “Ден на Паисий”.  Проявата се организира от НЧ “ Св. Паисий Хилендарски- 1927г.” с подкрепата на Община Перник и местното кметство. Денят и годината на смъртта на Патриарха на Българското възраждане са неизвестни, поради което паметта му се празнува на неговия имен ден – 19 юни, когато се чества преподобни Паисий Велики.

Сред дошлите да почетат делото на Паисий бяха зам.-кметовете Владислав Караилиев и Севделина Ковачева, секретарят на Общината Радослава Манова, кметове на населени места, както и много местни жители,  които отстоява тезата, че коренът на Паисий Хилендарски е от Кралев дол.

Кметът на Кралев дол Пламен Георгиев приветства жителите и гостите на празника и припомни важни исторически факти за българския светец и будител .

Паисий Хилендарски  е роден 1722, често наричан още Отец Паисий, e български народен будител  и духовник, автор на „История славянобългарска“. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на българското възраждане. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.

В негова чест НЧ „Св. Паисий Хилендарски- 1927г” село Кралев дол раздаде и курбан за здраве.