Даряват 12 000 павета на манастира в Кладница

Даряват 12 000 павета на манастира в Кладница

12 хиляди павета ще бъдат дарени на манастира „Свети Николай Мириклийски „в село Кладница. Решението ще вземат на редовното си заседание след ден пернишките минипапламентаристи.

Игуменът на манастира Орлин Алексиев е  подал молба за дарението в местния законодателен орган. Паветата са нужни за нова настилка на двора на обителта. Докладната за дарението е внесена от кмета на общината Вяра Церовска.

В момента паветата се съхраняват в склад на „ЗГММ“ в квартал „Твърди ливади“.

Кладнишкият манастир “Свети Николай Мирликийски – Чудотворец” е основан е през 13 век, а по време на османската власт е разрушен. Възобновен е през 19 век (1841 г.) от дядо Спас Бурнов от село Мърчаево и понастоящем е постоянно действащ. Пътят до манастира е павиран и е достъпен целогодишно.

Манастирската обител представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради.

Черквата е малка еднокорабна, едноапсидна сграда, с две конхи, без купол и е построена през 1841 г., а вътрешният и? притвор – през 1866 г. До западната фасада е долепен портик, изпълняващ ролята на открит притвор. Черквата е изографисана през 1883 г. от самоковеца Косто Антикаров. Включва сцени на митарства, Св. Троица във вид на Тримурти и др.

Ако се съди по архитектурните данни на манастирската църква и ако се приеме, че тя е пресъздала първоначалните данни на средновековния манастир, може да се допусне, че старата църква е била псевдотриконхална, еднокорабна, едноапсидна сграда и е принадлежала към характерните за средновековието църкви  от Горнострумските земи.

Черквата е изографисана през 1883 г. Върху оригиналната храмова икона намираща се над входа на храма има подпис на Самоковеца Коста Геров Антикаров, който по това време е даскал в близкото село Попов. По същото време там се строи местната църква „Успение на Пресвета Богородица“, която е била разрушената от атеистичната власт. Над иконостаса й работи самоковският зограф Никола Образописов. Не е изключено и иконите от иконостаса на Кладнишкия манастир да са негово дело.

Иконостасът е резбован, дооформен с гипс и покрит с варак и зография. Оригиналните икони, почистени и освежени, днес вече са на местата си и радват богомолците с изящното си меко излъчване.

Манастирът е обявен за паметник на културата.