Няма задържани за палежа в Неделково

Няма задържани за палежа в Неделково

Неотдавна неизвестни опожариха дома и машините на арендатор в трънското село Неделково. Пострадали при нападението няма. Пожарът погълна напълно оборудвана работилница от около 150 квадрата, както и осем работещи земеделски машини. Цялата техника е била залята индивидуално със запалителна течност и подпалена.

По същото време пожар обхваща и къщата на собственика на техниката, който по това време е на море. Няколко часа по-късно земеделецът се прибира, за да види щетите. Собственикът на имота земеделският производител Александър Величков заяви, че нищо не може да се използва, всичко трябва просто да се изрине. Записи от видеокамери показват как 2 часа преди огънят да лумне, неизвестни обикалят дома на земеделеца. „Обсипвано е с разни коктейли, всичките машини, поотделно. Палежът е станал едновременно на всичките машини, което значи, че е имало хора тук. Всички машини са паркирани на разстояние една от друга. Не е искано да ни сплашат, просто е искано да ни приключат”, заяви Александър Величков.

Мъжът допълва, че има подозрения кой е поръчителят на палежа. Но отказва да ги разкрие. Свързва атаката срещу себе си с опит за рекет, който пресякъл преди години. Тогава негов бус бил откраднат. „Поискаха ни откуп от 4 000 лв. Свързах се с полицията, маркирахме парите, предадохме част от сумата, изкараха буса на светло, взехме си го, но арестуваха извършителите” сподели пред камерите Александър Величков и допълни, че при ареста чул заплаха: „Един ден ще те запалим”.

Пострадалият земеделец казва, че няма неуредени отношения с никого. Не вярва разследването да доведе до поръчителя и обмисля да се откаже от бизнеса си и да напусне страната.

Повече от седмица след палежа задържани няма. Прокуратура и полиция обясняват, че разследването е в начален етап.