Фотоизложба разказва за погрома в Босилеградско

Фотоизложба разказва за погрома в Босилеградско

Документалната фотизложба “Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. С експозицията гостува Културно-информационен център “Босилеград”.

Участници в регионалната конференция, на която в петък бе домакин градът, както и много жители и гости на Брезник с интерес разгледаха 15-те табла, на които бяха  показани щрихи от историята на погрома в Босилеградско отпреди 102 години, когато сръбска паравоенна чета нахлува в района и опожарява целия град и околните села. Убити са 35 души и са опожарени 317 домакинства. “Тази изложба вече една година пътува из България и се опитваме да запълним белите петна в българската история. И да кажем на сръбската страна, че все пак трябва да се съобразява с това, което беше написано в сръбската история, което формира и създава националното самосъзнание на българите там.”, поясни председателят на Културно-информационен център “Босилеград” Иван Николов.

Председателят на Културно-информационния център “Босилеград” взе участие в регионалната конференция под надслов “Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница”. Докладът, който той представи, беше наситен с много потресаващи факти, които за съжаление са непознати или сякаш удобно забравени в родната ни история, и които са свързани с трагедията на българите от Западните покрайнини, останали зад границата, разделящи родове, семейства, дори домове след уницителния Ньойски договор.