Западните покрайнини обезлюдяват!

Западните покрайнини обезлюдяват!

Зденка Тодорова е българка от Цариборд, представлява Обществения съвет “Сто години Ньойски договор”. Организираме тази регионална конференция, в партньорство с читалището в Брезник, в пореден опит да отстраним последиците от този унизителен документ върху българите от Западните покрайнини и положението на населението от крайграничните райони от 1019 година до днес, както и участието на изявени българи – писатели, публицисти, краеведи, обявили се срещу Ньойския договор и отражението му върху всяка сфера на живота. Избрахме Брезник не случайно. Годишнини сме отбелязвали в Драгоман, Годеч, Сливница, Трън. Сега предпочетохме Брезник както заради изключително радушната покана на читалищното ръководство, но и заради моята лична емоция към града. Преди Балканската война в Цариброд се заселва един голям брезнишки род-Гигови. И до ден днешен техните потомци са известни като брезничаните. Негови представители са много известни интелектуалци, сред  тях има професори, учени, учители. Сред тях е и моята близка леля Светла Манова, която ми направи един много скъп подарък, който е тръгнал от Брезник преди десетилетия и който аз днес ще върна отново тук. Така че имаме и емоционална връзка с вашия град.

Конференцията трябва да даде стимул на всички българи да се обединяваме около общата кауза да се съхраним като народ независимо къде и от коя страна на границата се намираме. Да не забравяме, че трагедията след Ньойския договор е голяма и да засяга хиляди. Днес ние трябва да се обединяваме и да се борим за българското, да го пазим, както ни завеща акад. Емануил Попдимитров

Тревожи ме обаче обезлюдяването на Западните покрайнини, то се е стопило от 120 000 души през 1019 година до десетина хиляди днес. А с болка заявявам, че българската държава не инвестира в този край, така че българите там да се запазят, вместо да бягат, търсейки препитание в други европейски държави или във вътрешността на Сърбия, с болка сподели Зденка Тодорова. Намеренията на Обществения съвет “Сто години Ньойски договор” са докладите от конференцията, които представят различни аспекти на отношенията на българите от двете страни на границата, да бъдат събрани в сборник, който да се издаде и да бъде представен в Цариброд и Босилеград, допълни тя.