Жители и гости на Ковачевци отбелязаха тържествено 137-годишнината от рождението на Георги Димитров

Жители и гости на Ковачевци отбелязаха тържествено 137-годишнината от рождението на Георги Димитров

Жителите на село Ковачевци отпразнуваха подобаващо 137-годишнината от рождението на Георги Димитров.

Честването беше предхождано от откриването на изложбата на художника Стефан Тодоров. Това е втората изложба, която художникът открива в Ковачевци. Първата е била в далечната 1982 година. „Сбъднах една своя мечта- да организирам изложба в Ковачевци- пред мои близки, приятели и роднини. Моите родители са от тук и този край ми е свиден”, заяви при откриването Стефан Тодоров. Той работи в четири направления- живопис, скулптура, керамика и рисунка. Посетителите на изложбата имаха възможност да се наслаждават на творби от четирите жанра. Изложбата ще бъде открита до края на юни. Всеки ценител на тези жанрове имаше възможност да си купи харесаната от него творба. На откриването на изложбата присъстваха видни политици, представители на местната власт и граждани.

На паметника на Георги Димитров положиха венци и цветя: кметът на Община Ковачевци Васил Станимиров, председателят на Общинския съвет в Ковачевци Венцислав Тодоров, вицепрезидентът на Република България в периода 2002-2012 г генерал Ангел Марин, Петър Курумбашев евродепутат, Калоян Паргов председател на Градския съвет на БСП София член на ИБ на БСП, Симеон Игнатов председател на Българския антифашистки съюз, Борис Цветков председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз София, член на НС на БСП,  Валентин Петков председател на Областния съвет на БСП Перник, Кирил Леонов председател на Общинския съвет на БСП Перник, Георги Димитров внук на видния деец на антифашисткото движение Георги Димитров и други.

Поздравителни адреси по повод 137-годишнината от рождението на Георги Димитров изпратиха: президентът на Република България Румен Радев, Националното сдружение на общините в България, председателят на БСП Корнелия Нинова и други.

В словото си по повод 137- годишнината от рождението на Георги Димитров, Калоян Паргов проследи израстването на Георги Димитров като антифашист, политик и интелектуалец от световна класа. „Георги Димитров е един от малцината, които бяха европейски и световно признати”, подчерта Калоян Паргов.

Празникът продължи с богата културна програма.