Станислав Владимиров с въпрос до министъра на околната среда за замърсяванията на река Струма

Станислав Владимиров с въпрос до министъра на околната среда за замърсяванията на река Струма

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров изпрати въпрос до министъра на околната среда и водите Нено Димов във връзка с честите сигнали на граждани за замърсяване на река Струма на територията на община Перник и странното по думите му мълчание на пернишките институции.

„На няколко пъти в последните месеци жители на община Перник ми сигнализират за замърсяване на река Струма с различни химикали, които замътняват водата  или променят цвета й. Около нея се носи задушаваща миризма, а след преминаването на замърсените петна, около брега се виждат множество мъртви риби, а понякога и птици“, пише в питането си Владимиров.

Народният представител добавя, че проблемът е поставян от граждани към местната администрация и РИОСВ многократно, но и до този момент източниците на замърсяване не са идентифицирани  и не са предприети никакви мерки за предотвратяването на последващи такива. Той пише още, че по течението на река Струма на територията на Перник са разположени множество промишлени предприятия, като по думите на перничани, част от тях са виновни за честите замърсявания на водата. Като примери той дава пяната, която се появи в реката преди три дни, както и поредния сигнал от днес,  че водата е замътнена и е със сиво-кафяв цвят.

„Това е поредният пример за замърсяване на река Струма и се надявам, отговорът от страна на компетентните институции за него да не бъде еднакъв с предишните – замърсяване не е констатирано“, заключва Станислав Владимиров.