Изложбата „Техниката у дома през първата половина на ХХ век” гостува на Общинския исторически музей в Брезник
dav

Изложбата „Техниката у дома през първата половина на ХХ век” гостува на Общинския исторически музей в Брезник

 В Общински исторически музей Брезник  гостува  Национален политехнически музей- София. В изложбена зала „ Военен клуб” е представена изложба под надслов: Техниката у дома през първата половина на ХХ век”

dav

   Изложбата е еднакво интересна както за деца, така и за възрастни. Всеки може да открие в нея нещо ново и непознато или добре забравено.

Експонатите ще  допълнят  представите на посетителите  за  едно от най-важните открития на ХІХ век – електричеството .То бързо променя навиците и начина на живот на хората. В домакинствата навлизат нови и модерни уреди. През 30-те години у нас започват да се появяват все повече „ електро-домакински апарати”, които улесняват работата на домакинята. Започват да се използват чайници, готварски печки, перални, тостери и други работещи с електричество. Интерес предизвикват както механичните уреди, така и прахосмукачка от 20- те години „ АЕГ”, подолъскачка „Електролукс” и др.  Разказът за  техника у дома в началото на ХХ век се допълва с  техниката за приятни мигове, развлечение и красота: радиоапарати, грамофони,  телефони, преси за коса, самобръсначки, електрическо осветление, отопление и много други, които посетителите ще видят в изложбата.

   По традиция екипът на Национален политехнически музей е предвидил за най-малките посетители книжка, с чиято помощ по увлекателен и забавен начин да научат повече за един отминал период и се запознаят с промените, които са изживели техните пра-пра баби и дядовци.

Изложбата е отворена за посетители от понеделник до събота от 9.00 до 17.00 ч.