Наказаха шофьор, причинил смърт по непредпазливост

Наказаха шофьор, причинил смърт по непредпазливост

Условно наказание наложи пернишкият Окръжен съд на шофьор, причинил смърт по непредпазливост. Тригодишното лишаване от свобода за обвиняемият Кирил С. е с пет години изпитателен срок.

Пътната трагедия се разигра на 10 декември 2016 година, на улица „Денчо Знеполски” в Трън. В района на Тошкино мостче, при управляване на лек автомобил марка „Фолксваген Голф, подсъдимият нарушил правилата за движение по пътищата и по-точно чл.20, ал.2, според който водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, ако възникне опасност за движението.  По време на делото стана ясно, че подсъдимият е пътувал сам в колата, движейки се към центъра на града. Въпреки ограничението от 50 км в час, той е шофирал с 56,84 км/ч. Инцидентът е станал около 10 – 20 минути след полунощ, на улица с двупосочно движение и непрекъсната осова линия. Кирил е карал плътно в дясната част на платното за движение, по което също плътно до тротоара се движел и пешеходецът Б. Н. „Подсъдимият, макар че е разполагал с възможност да възприеме намиращия се на пътното платно мъж, тъй като имал необходимата видимост, и макар да разполагал с възможност да намали скоростта и да спре автомобила, не задействал своевременно спирачната уредба на колата, нито заобиколил пешеходеца, без напускане на дясната лента за движение, и ударил с предна дясна част на бронята на автомобила и преден десен фар на автомобила Б.Н. откъм долните крайници на тялото”, се казва в мотивите на магистратите. При този удар мъжът паднал върху капака на двигателя на автомобила в дясната му част, последвал удар на главата му в дясната част на предно панорамно стъкло, след това за кратко автомобила носил тялото му и накрая пострадалият бил отхвърлен и паднал върху пътната настилка. Подсъдимият спрял автомобила успоредно на тялото на пострадалия пешеходец, на около 22 метра след мястото на първоначалния контакт с ударение човек. Кирил и свидетелят на инцидента А. Х. качили Б. Н. на предната пътническа седалка на автомобила на подсъдимия, за да го транспортира до медицинско заведение. А.Х. тръгнал пеша към спешния център. Кирил откарал с колата си удареният от него човек пред сградата на Филиала на ЦСМП и вместо да го предаде на дежурния лекар, той го оставил на улицата и потеглил с автомобила си. След това откарал голфа на черен път край града,  където го оставил и се прибрал в дома си. Изоставеният ранен пешеходец бил намерен от пристигналия пеша А.Х. и още един свидетел. Те извикали служителите на филиала, които с носилка внесли пострадалия в сградата на медицинското заведение. След извършения му преглед той бил транспортиран в УМБАЛСМ „Пирогов“ за лечение. Въпреки усилията на медиците, човекът починал от получените травми.

Според служителите на реда, извършили оглед на мястото на ПТП-то, катастрофата е станала в тъмната част на денонощието, на прав участък на пътя, при сух асфалт, без дефекти и напуквания, в двата края по продължение на цялото платно за движение имало ивица замръзнал сняг със ширина 0,3 метра.

Делото е гледано при съкратено производство, виновният за трагедията Кирил С., е наказан с лишаване от свобода за срок от четири години и шест месеца, като на основание чл.58а, ал.1 от НК, наказанието е намалено с една трета. Така в крайна сметка присъдата е три години затвор, но наказанието е условно, с петгодишен изпитателен срок. Магистратите отнеха на Кирил С. и правото да управлява МПС за срок от три години.

Присъдата не е окончателна, тя подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.