Брезник – домакин на регионална коференция

Брезник – домакин на регионална коференция

В петък Брезник ще е домакин на регионално конфереция, под надслов „Ньойския диктат и съдбата на хората от двете страни на Сръбско-българската граница (1919–2019).

Конференцията е посветена на 100-годишнината от подписването на трагичният за България и Западните покрайнини Ньойския договор. Организатори са Обществен съвет «Сто години Ньойски договор» – София, брезнишкото читалище «Просвещение 1870», Съюзът на възпитаниците на военните на Негово величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство, Съюз на веонноинвалидите и военнопострадалите.

Сред водещите лектори са Зденка Тодорова от Цариброд, Людмила Зидарова – Македонски научен институт – София, проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров от Институт за балканистика при БАН, Иван Николов – председател на Културно-информационен център – Босилеград, лидерът на общинската организация на ВМРО в Перник Димитър Колев, проф.д-р Надя Манолова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и др.

Организаторите предвиждат в края на форума за бъде приета и нарочна декларация, както и поклонение в църквата „Св. Георги Победоносец“, построена в памет на загиналите местни българи по време на Сръбско-българската война през 1885 г. и във войните за национално освобождение и обединение на България през 1912–1918 г. (Първата балканска, Междусъюзническата и Първата световна).