Положението в село Мрамор, в община Трън, постепенно се нормализира след пороя, сега проблем са свлачищата на пътя за село Горочевци

Положението в село Мрамор, в община Трън, постепенно се нормализира след пороя, сега проблем са свлачищата на пътя за село Горочевци

Положението в село Мрамор постепенно се нормализира. Това увери по време на днешната сесия на Общинския съвет кметът на община Трън Цветислава Цветкова. Тя поясни, че идващата от село Вукан рекичка, поради падналия обилен дъжд е станала огромна и е излязла от коритото си заливайки 15 дворни места и приземните етажи на 2 къщи.

„Снощи от всички скатове се изливаше вода, в резултат на което иначе малката рекичка заприлича на пълноводна река. Трафопостът на селото се оказа почти под вода, което доведе до прекъсване на електрозахранването. От бурята снощи паднаха два електрически стълба в близост до коритото на придошлата река, вследствие на което селото остана без електрозахранване. На фаровете на тежката техника успяхме да видим как буйната вода носи към реката кола, която успяхме да спасим. Положението наистина беше тежко. За сега, обаче, не се налага да бъдат извеждани хора. Имаме на място техника, поотводниха се вече дворовете, така че не се наложи да се включи пожарната в отводняването на къщите. Имаме готовност с подготвени помещения в Дома за стари хора, за тази нощ, ако се наложи, да подслоним хора”, поясни Цветкова. На въпроса- какво е положението с язовир „Ярловци“, тя уточни, че сутринта на място е изпратен човек да извърши проверка.

”Според  уверенията на оператора, във водоема има достатъчно свободен обем, който може да поеме по-големи водни количества при евентуален проливен дъжд. Нощес почистихме затлачванията на моста над река Ерма при Мурговица и осигурихме нормалното оттичане на придошлата вода. Днес около обяд нивото на водата в реката беше спаднало с повече от един метър. Сега сериозният ни проблем са появилите се няколко свлачища по пътя за село Горочевци, който на практика в момента е непроходим. Предприемаме мерки, да освободим пътното платно”, увери кметът на община Трън.