Усложнена обстановка в Трънско от дъждовете, Ерма преля и наводни село Мрамор

Усложнена обстановка в Трънско от дъждовете, Ерма преля и наводни село Мрамор

Вследствие на поройните дъждове в сряда е регистрирана усложнена обстановка в Трънска община, съобщи областният управител Ирена Соколова.

Дъжд с количество 11 – 12 литра на квадратен метър е довел до излизане на река Вуканска от коритото й на територията на село Мрамор. Залети са приземните етажи на сгради в 10 двора, от които 8 – със селскостопански постройки и два с жилищни сгради.

Над третокласния път, водещ към село Мрамор, се е активирало свлачище с наноси от кал и дървета върху платното. До сутрешните часове на днешния ден пътят беше почистен от ОПУ и екипи на Община Трън. Съобщава се и за наводнен трафопост в селото. Цяла нощ и към този момент екипи на ЧЕЗ, ОПУ, ОД ПБЗН са на място и работят в проблемните участъци. Няма бедстващи хора. Областният управител и кметът на община Трън са в непрекъснат контакт.

Язовирите в област Перник имат достатъчен свободен обем и са под постоянно наблюдение, съобщават от ХТР-Перник при „Напоителни системи”, клон Струма-Места. Данните от миналото денонощие сочат, че в района на язовир «Ярловци» са паднали 12 л./кв. м. В района на водоема «Осдломе» те са 10, за «Пчелина» валежът е бил

9 литра на квадратен метър, за язовир «Извор» те са 3, най-малко – 2 л./кв. м. Е валеж за язовир «Долна Диканя».

По справка към 8:30 ч. на 6.06.2018 г. наличният обем на язовир «Студена» е 12 994 000 куб. м. при общ обем 25 200 000 куб. м.

В останалите общини от област Перник няма сигнали за повишени водни нива и критични ситуации.