Кметове настояват за повече съдове за смет

Кметове настояват за повече съдове за смет

Кметът на Общината Вяра Церовска се срещна с кметовете на населени места, с които обсъди проблемите, касаещи жителите на Перник и кметствата.

Един от основните проблеми, който поставиха за пореден път управниците на малките населени места, бе недостигън на съдове за смет. Болшинството от жителите на селата предпочитат кофите тип „Мева”, които се оказват дефицитни. Обявена е нова обществена поръчка, но докато се стигне до доставката на новите кофи ще минат месеци и това притеснява кметовете. Кметът на квартал „Бела вода” постави проблема с цялото му острота. За 10 години са получени 50 кофи „Мева”, а домакинствата в жилищния район са над 600, сподели той. Негови колеги не скриха, че в някои от селата се е стигнало и до кражби на съдове за смет от съседни населени места. Управници признаха обаче, че и населението грубо нарушава разпоредбите на общината, струпвайки материали от ремонти, стари мебели, ненужни електроуреди край съдовете за смет. Грозна и недопустима картина, бяха единодушни и градочалникът, и селските управници. Нарушителите обаче е трудно да се хванат, тъй като едрогабаритните отпадъци се изкарват главно нощем.

На срещата вчера отново бе обсъден и кърпежът на дупките по улиците. След последните проливни дъждове те са се увелили. Управниците на малките населени места настояват те да се извършват по-бързо. Четири са фирмите, които работят по ремонтите, извършват ги по график, съобразявайте се с него, контрира градоначалникът.

Коментирана бе и подготовката на селските гробищни паркове за предстоящата Черешова задушница. В повечето селища хората са създали организация и са почистили и окосили със собствени сили.

Градоначалникът припомни, че на 26 юни ще се навършат 90 години от обявяването на Перник за града. За празника тогава се готви богата програма, чакат се много гости и кметът покани кметовете на селата да бъдат по-активни като съорганизатори на тържествата.