Екозащитници за алтернативите за въгледобивните райони в Югозапада

Екозащитници за алтернативите за въгледобивните райони в Югозапада

Природозащитната организация WWF организира в Перник среща с представители от Германия, Полша и Гърция за алтернативи за въгледобивните райони в Югозападна България. Презентацията направи направи представителят на организацията Георги Стефанов. Прожектиран бе документален филм за справедливия преход от WWF България и работата на организацията по темата. Основана през 1961 г., WWF е една от най-големите и най-ефективни международни природозащитни организации, която работи в близо 100 държави.

Във форума взе участие и кметът на Община Перник Вяра Церовска, която представи икономическите, демографските и енергийните предизвикателствата в Перник. Та запозна участниците с разположението на града и неговата история.

„Перник е град, който изцяло промени своята икономика. Преди години 15 хиляди перничани бяха ангажирани в миннодобивната промишленост, както и в металургията, сега обаче са 1500 човека, които са свързани с тази индустрия“, коментира Церовска и сподели за отоплението на „Топлофикация Перник“, което касае перничани, тъй като голяма част от населението, институциите, училища и детски градини са на централно отопление.

Тя посочи, че в града работят гръцки и шведски предприятия, които са съвременни и модерни, отговарящи на всички европейски изисквания и разширяват своята дейност.

„Предстои да бъде развита Индустриалната зона в града. Общината е едно изключително удобно и комуникативно място, а магистрала „Люлин“ ни дава допълнителна възможност. Инфраструктурата дава предпоставка за бърз транспорт до София, до южната ни граница, Македония и Сърбия. Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. Ще бъде приключена и реконструкцията на жп линията София – Перник – Радомир, която ще бъде двойна“, посочи още Церовска.

Тя обясни, че е важно да се облечи пътуването и каза, че има заложено изграждането на две кръгови кръстовища, които са финализирани като проекти.

„Едното е в началото на квартал „Изток”, другото кръстовище е в самото начало на Перник – в района на квартал „Иван Пашов”.

„Там вечер се образуват километрични опашки, както и в центъра на града. Подготвили сме проект за отбивка и от скоростната магистрала, за да може да се влиза директно в другия край на Перник, с което ще облекчим движението през центъра“, допълни кметът.

В срещата участваха и кметът на община Перник д-р Вяра Церовска и зам.кметът инж.Владислав Караилиев. За участниците във форума бе изключително интересно представянето на икономическите, демографските и енергийните предизвикателства в Перник, което направи градоначалникът.