Без автобуси по линията София – Драгичево?

Без автобуси по линията София – Драгичево?

Да се изпрати до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения предложение за закриване на междуобластна автобусна линия София – Драгичево, реши Общинският съвет в Перник.

Съветниците гласуваха да бъде закрита градската автобусна линия 20Е, превозваща пътници по околовръстната магистрала на Перник от градската автостанция до Кралевски път. Те направиха промени в маршрутното разписание на превозните средства до с. Планиница, по автобусна линия 5, свързваща кварталите „Могиличе“ и „Клепало“ и 4 до централния гробищен парк, одобриха нова спирка по линия 7 между кварталите „Могиличе“ и „Калкас“.

Пернишкият законодателен орган одобри предложение всички курсове по линията Перник – Трън да бъдат предоставени за възлагане от община Трън.

Промените се приемат с цел актуализация на транспортната схема на община Перник и не са свързани с разходване на бюджетни средства, поясни кметът Вяра Церовска.

Да бъдат закрити междуобластната линия София- Драгичево и допълнителната градска линия в Перник с N 20Е, предлагат от община Перник.

На последното си заседание местният ОбС одобри предложената от кмета Вяра Церовска актуализация на транспортната схема. Тя включва също обявяването на обществена поръчка за обществен превоз на пътници по автобусните линии от утвърдените общинска, областна и републиканска транспортни схеми, както и промени в маршрутните разписания на някои от линиите. Кметът мотивира промените с постъпилите в администрацията предложения за премахване на ненужни курсове, създаване на нови и промяна на часовете на тръгване в някои от маршрутните разписания. Местните заканотворци решиха, че по линия №4 от квартал кв.”Кристал до центалния гробищен парк ще се движат автобуси от 6,30 до 19,30часа, като на половинките возилата ще тръгват от „Кристал” а на всеки кръгъл час – от гробищния парк. Според промените обаче точно в съботния ден, когато гражданите, не разполагащи със собствен превоз разчитат на обществения, маршрутките ще се движат само до 14 часа. А това именно е денят, в който посещаемостта на гробщиния парк е най-висока. В неделя пък четворката изобщо нямча да върви. Междувременно граждани се оплакаха за неспазване и на старото разписание, когато возила все пак в събота трябваше да има и след 14 часа.

Припомняме, че транспортната схема в Перник не е актуализирана повече от 10 години.