Въпросът за ледената пързалка в Перник отново на дневен ред

Въпросът за ледената пързалка в Перник отново на дневен ред

Съоръжение, за което бяха дадени 500 000 лева, стои неизползваемо и се руши – и то в центъра на Перник. Ще имат ли перничани ледена пързалка, така както беше планувано или не? Монтирани ли са изобщо съоръженията за нея – това попита общинският съветник Милан Миланов на последната сесия на общински съвет.

Инсталацията стои като „паметник” вече четири години, гаранционният срок изтича. Изтича и кметският мандат, заяви Миланов и напомни, че не за първи път поставя този въпрос. Съоръжението, което през лятото е водно огледало, през студените месеци трябваше да е пързалка за децата на града, но това така и не се случи. То е най-сложната част от проекта за зелена и достъпна градска среда, по който бе обновена централната градска зона на Перник. В началото на 2016-та година Миланов за пръв път повдигна проблема. Припомняме, че градоначалникът тогава заяви, че пързалката не работи, защото около нея няма поставени специални ограждения, които да гарантират безопасността на децата и младежите, които биха я ползвали. „Нужно е там да бъде назначена и охрана, а всичко това струва пари. При сегашното тежко положение на общината, която е втора в страната по задлъжнялост с 30-те милиона неразплатени дългове, това са разходи, които местната хазна не може да си позволи на този етап.  Не мога да си позволя да рискувам и да пусна подобно съоръжения в идеалния център на града без охрана и ограда. За тях  не са заложени средства нито в проекта, нито в бюджета” заяви преди три години кметът Вяра Церовска. Тогава тя допълни, че това вероятно ще стане следващата зима, когато бъдат заложени пари в бюджета за 2017-та година. Пързалката обаче не заработи нито през 2017, нито през 2018 година, нито тази зима.

Сега общинският съветник Милан Миланов бе категоричен -. такава ограда не струва скъпо и може да се направи, защото перничани имат интерес към пързалката. Доказали са го във времето, когато в града ледена пързалка имаше.

Миланов очаква на следващата сесия кметът Церовска да отговори предвижда ли общинската управа да предприеме някакви конкретни действия в тази насока.