Тазгодишното издание на фестивала „Чичо Стоян” бе с международно участие

Тазгодишното издание на фестивала „Чичо Стоян” бе с международно участие

ХХІI Национален детско – юношески фестивал „Чичо Стоян” взриви с музика и танци пернишкото село Дивотино. Празникът беше открит от кмета на Община Перник Вяра Церовска с приветствие към участниците и гостите за упоритата работа за запазването и популяризирането на хилядолетните български обичаи и традиции.

„Поздравявам ви за това, че с голяма трепет и любов пеете и танцувате и показвате автентичните български носии, предавани от поколение на поколение. С този фестивал поддържате традициите и творчеството, завещани ни от големия приятел – писателят Чичо Стоян. Малко са народите по света  като българския, които могат да се похвалят с толкова богата и безценна съкровищница, събирана най-старателно през годините от нашите предци и завещана на нас- съвременниците. Нека енергията и несломимия български дух бъдат винаги с вас“, сподели кметът Вяра Церовска и пожела успех на всички участници

Момичетата и момчетата бяха приветствани и от кмета на населеното място Румен Сергиев, който сподели, че чрез песните и танците се развива талантът и духовната сила на децата.

Над 600 деца и младежи от цялата страна участват в детския празник „Чичо Стоян“ . Много овации получиха -младите изпълнители от фолклорна формация „Байрактаре” към 12 ОУ” В.  Левски” в Перник.

.Фестивалът има своята тридесет и три годишна история, а тази година той е и с международно участие. По покана на кмета на Община Перник  гости и участници са бесарабски българи –певци и танцов ансамбъл „ Асорти“ от село Горна Албота- Тараклийски район – Република Молдова.

Всички участниците са оценявани от жури с председател Цветанка Атанасова – етнолог.

Организатори на събитието са НЧ “Чичо Стоян – 1927 г.”, Кметство село Дивотино и Община Перник.