Кърпят пътят до гробищния парк за Черешова задушница

Кърпят пътят до гробищния парк за Черешова задушница

Община Перник ще ремонтира  пътната настилка към централния гробищен парк. Ремонтните дейности ще бъдат извършени до предстоящата  Черешова задуница,съобщи кметът Вяра Церовска на вчерашното редовно заседание на ОбС Перник. Стойността на ремонта е 5 061 лева.

В непосредствена близост до пътя работят фирми, които с товарни автомобили с непочистени от кал гуми замърсяват околната среда, уточни градоначалникът и допълни, че служители от отдел „Общински инспекторат“ при установени нарушения са съставяли многократно актове, въз основа на които общинската администрация е издала наказателни постановления. Последният случай е от 17-ти май. Въпреки санкциите промяна към по-добро не е имало. Замърсителят е фирма «Фул дистрибюшън», обслужваща мината, съобщи пред общинските съветници градоначалникът.

Проблемът с безобразното състояние на пътя от разклона за село Дивотино до централния гробищен парк бе поставен на предходното заседание на ОбС през април от зам.председателя на минипарламента Милан Миланов. Той алармира за огромните дупки, които затрудняват движението на автомобилите, както и за непроходимата кал, тормозеща не само водачите на МПС, но и пешеходците. На още един въпрос, свързан с централния гробищен парк на Перник даде отговор кметът Вяра Церовска. На сесията ,проведена през април, общинският съветник Петър Янков повдигна проблема с пръскането срещу плевели там – колко декара, с какъв препарат са обработени площите, коя фирма точно е работила и защо само община Перник не ползва услугите на общинското търговско дружество „Дезинфекция”. То работи във всички останали общини от региона, а в Радомир дори е извършило вече трикратно пръскане, подчерта Янков. Третирането е извършено на база спечелена обществена поръчка от пернишката фирма „Екогрийн”, а стойността на услугата е 10,21 лв на квадратен метър, поясни кметът. Договорът с дружеството вече е изтекъл и са изпратени писма за предстоящата нова обществена поръчка до няколко фирми, включително и до „Дезинфекция” ЕООД, чакат се техните оферти, допълни Церовска.