Зам.председателят на ОбС Румяна Гьорева подаде оставка

Зам.председателят на ОбС Румяна Гьорева подаде оставка

Зам.председателят на пернишкия минипарламент Румяна Гьорева, която е и председател на групата съветници от политическа партия ГЕРБ в местния законодателен орган, е подала оставка. На специална пресконференция днес от пернишката структура на партията на Бойко Борисов съобщиха, че е получено писмо, в което Гьорева депозира желанието си да напусне ОбС.

Причината е решение на Върховния административен съд, което е окончателно, не подлежи на обжалване и вече е влязло в сила, във връзка с гласувания от Румяна Гьорева в Общинския съвет, в които тя е била в конфликт на интереси.

„Решението й да напусне и освободи постовете е лично”, заяви  общинският ръководител на ГЕРБ-Перник Ирена Соколов  Председател на групата общински съветници ще бъде Ивайло Богданов, досегашен зам.-председател на групата. В общинския съвет влиза следващият в листата на ПП ГЕРБ – Валентина Страхилова, уточниха от общинското ръководство на партията.

В основата на скандала е случаят от 2017 година с частната детска градина, която тя възнамеряваше да открие в половината от общинското детско заведение №10 „Пролет”. Това предизвика недоволство на част от родителите, чиито деца учат там. Казусът предизвика и обществен скандал, защото се оказа, че фирма, собственост на Румяна Гьорева, е сключила договор за наем с общината и е наела неизползваема част от детската градина.След развихрилите са страсти в публичното пространство, при които още тогава стана ясно, че участвайки в гласуването в местния законодателен орган, Гьорева е била в позиция „конфликт  на интереси”, съветничката се отказа от сключения договор, заявявайки, че ще дари безвъзмездно вложените в  реновирането на помещенията средства в полза на общината и детска градина „Пролет”.

Според запознати, именно на база медийни публикации Комисията за конфликт на интереси се е самосезирала и е излязла със становище, по силата на което Гьорева е губещата страна. На свой ред тя е обжалвала решението, но решението на съдебните инстанции също в нейна вреда. Така делото стига до ВАС, който се е произнесъл окончателно и становището на върховния орган е, че Румяна Гьорева трябва да напусне ОбС, тъй като не е трябвало да гласува при вземането на решение за частната детска градина именно заради явния конфликт на интереси.