Изправят пред Темида крадец на коли

Изправят пред Темида крадец на коли

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 19-годишния С.Я. за извършени престъпления – противозаконно отнемане на леки автомобили и последвали от това повреди на превозните средства и изоставянето им без надзор, както и за кражба на чужда вещ.

През нощта на 27 юни миналата година обвиняемият, заедно с приятеля си, се връщал от езерото в квартал „Калкас“ в Перник. Пред дом на улица „Голо бърдо“ той видял паркиран лек автомобил „Пежо“ и решил да го приведе в движение, за да го ползва. Контактният ключ на колата бил на таблото, но обвиняемият не успял да го запали. Тогава той разкачил електрическата инсталация на контактния ключ, който при това се счупил. След този неуспешен опит, приятелят на Я. започнал да бута автомобила, в резултат на което обвиняемият успял да го приведе в движение. Когато стигнал с МПС до ул. „Рудничар“, обвиняемият свалил акумулаторната му батерия и се прибрал вкъщи, оставяйки л.а. „Пежо“ без надзор. Впоследствие батерията била предадена в пункт за вторични суровини.

Няколко дни по-късно – на 4 юли.2018 година, младежът се разхождал по улица „Стефан Караджа“ в областния град, когато забелязал как водач на лек автомобил „Форд“ слиза от него и го оставя незаключен. Обвиняемият веднага се насочил към въпросната кола, качил се в нея, счупил панела под волана и извадил ел.инсталацията на контактния ключ. След като привел чуждото МПС в движение, обвинямият го управлявал по улица „Софийско шосе“, където по-късно изоставил.

Същите деяния били извършени от обвиняемия  през нощта на 31.07.2018 г. и на 3 август 2018 г. В първия случай той успял през багажника да проникне в лек автомобил „Рено“, паркиран на улица „Първи май“ и да го приведе в движение. Впоследствие изставил колата без надзор в квартал „Твърди ливади“ и избягал.

Още едно МПС – марка „Хюндай“, било отнето от него в пернишкия квартал „Димова махала“. Първоначално той тръгнал с автомобила към София, но се върнал, за да си купи цигари. Пред кафене на улица „Марина бара“ колата била забелязана от полицейски служители. След като те я последвали, обвиняемият Я. се опитал да избяга като увеличил скоростта на движението на автомобила. Междувременно ударил колата в бордюр на тротоара, при което се спукала задната дясна гума и я оставил без надзор.

Общата стойност на причинените от С.Я. повреди на противозаконно отнетите от него четири леки автомобила възлиза на 494,40 лева.

Предстои делото срещу обвиняемия Я., който е осъждан, да продължи в съда.