Наполовина са намалели болните от варицела, но са открити двама болни от туберкулоза

Наполовина са намалели болните от варицела, но са открити двама болни от туберкулоза

Два случая на болни от туберкулоза са констатиране през миналата седмица в областта. Единият от болните е от Перник, а другият от село Кошарите.  Това информираха от Регионалната здравна инспекция. Заболелите се лекуват стационарно в СБАЛББ – Перник. Извършено е епидемиологично проучване на болните и в огнищата. Случаите са проучени, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните, контактните лица и околната среда.

Почти наполовина са намалели болните от остри респираторни заболявания през изминалата седмица, сочат данните от РЗИ.  Регистрираните болни са 20, при 36 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е 27,16%oo,  при средна за страната 54,40%oo.

Наполовина са намалели и болните от заразни заболявания. Установените през миналата седмица болни са 8, при 4 за предходната седмица.

През седмицата са намалели наполовина и болните от варицела. През седмицата са установени 4 заболели, при 8 за предходната седмица. Двама от болните са от Перник, 1 от Батановци и 1 от Земен. Болните се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

През седмицата е установен и 1 болен от скарлатина от Перник.

Въпреки повишаването на температурите, не се наблюдава увеличаване на заболелите от чревни инфекции. Установен е 1 болен от ентероколит от Перник. Той се лекува стационарно в инфекциозното отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова”-Перник. Извършено е епидемиологично проучване на болния и в огнището.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 160 проверки. От тях 56 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведения за обществено хранене. В резултат на извършения контрол, са издадени 4 предписания и са съставени 4 акта.

Здравната инспекция и през изминалата седмица продължи да извършва ежедневния мониторинг на питейната вода в областта. Взети са 28 проби от различни водоизточници, за да се установи дали подаваната от тях вода отговаря на изискванията на Наредба №9. Взети са и 9 проби от бутилирани води, за да се установи дали отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.