Малчуганите от пернишкото ДПУ закриха учебната година

Малчуганите от пернишкото ДПУ закриха учебната година

Днес малчуганите от трети „г” клас на ОУ „Св.Иван Рилски”, които тази година участват в програма «Детско полицейско управление», закриха първата от двете учебни години, които обхваща тя. Инспектор Владислав Шишков от детска педагогическа стая припомни, че инициативата е предназначена за обучение на деца от начален и прогимназиален етап. Идеята е забавлявайки се, малчуганите да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, как да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства в къщи, училище, на улицата и в планината. Подрастващите научават своите права и отговорности пред обществото и работа в екип, учат се на уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Програмата се реализира от служители на ОДМВР – Перник от структурите на „Охранителна и пътна полиция” и „Криминална полиция”, психолози от МВР, експерти от БЧК, Български туристически съюз и представители на Българската православна църква. В Пернишка област са създадени пет Детски полицейски управления, всяко с численост 20-25 деца от трети клас. Две от тях са на територията на община Перник и по едно в Радомир, Брезник и Трън.

Малчуганите вчера не скриха, че са научили много неща, но най-интересни са били заниманията, в които са участвали и полицейски кучета. А в последния учебен ден по програмата, те разгледаха най-новите полицейски автомобил. Мното емоции им донесе възможността да седнат зад волана, да натиснат клаксона, да се почувстват като истински малки полицаи.