35-годишна, откраднала 150 000 евро от сестра си, пред Темида

35-годишна, откраднала 150 000 евро от сестра си, пред Темида

Обвиняема за кражба на 150 000 евро от сейф в дома на нейни близки в село Студена е предадена на съд, съобщиха от държавното обвинение.  

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 35-годишната И.К. за извършена от нея кражба на парични средства в големи размери. Според нормативната уредба това престъпление по чл. 195, ал.2 от Наказателния кодекс.

Свидетелката К.Т. – сестрата на обвиняемата И.К., обитавала заедно със съпруга си и детето им къща в пернишкото село Студена. През пролетта на 2017 година семейството решило да закупи имот в София, като за целта капарирало жилище в новостроящата се сграда в столицата. След като били уведомени от инвеститора за предстоящо издаване на удостоверение за експлоатация на имота и скорошно приключване на сделката, съпругът на К.Т. – А.Т., изтеглил от банкова сметка сумата от 150 000 евро. Парите били оставени на съхранение в сейф, монтиран в шкафа на бюрото в къщата в Студена. Достъп до него имали само А.Т. и К.Т. Единствено те знаели механизма на отварянето на сейфа чрез два броя ключове и разположението на едната ключалка под пластмасова капачка.

Въпреки че издаването на акт 16 се забавило, А.Т. решил да остави сумата за закупуването на апартамента в сейфа, за да бъде на разположение за предстоящото финализиране на сделката. Няколко пъти сестрата на обвиняемата К. отваряла в нейно присъствие сейфа, която стоейки отстрани наблюдавала действията й. По този начин И.К. видяла съдържанието му и разбрала както механизма на отварянето му, така и мястото, на което били държани ключове.

На 15 август 2017 година К.Т. помолила сестра си да я закара от София до Студена. При пристагането, обвиняемата И.К. се възползвала от заетостта й, взела ключовете за сейфа, отворила го и извадила намиращата се в него сума от 150 000 евро. След това изтичала до собствения си автомобил, където скрила противозаконно отнетите от нея чужди пари. Връщайки се в къщата, на намиращата там детегледачка й направило впечатление, че И.К. била запъхтяна, притеснена и отбягвала погледа й.

Около 22 часа А.Т. установил липсата на парите в сейфа. Още на следващия ден двамата съпрузи се опитали да се свържат с И.К., но тя отказвала за разговаря и да се вижда с тях.

От събраните по делото доказателства е видно, че обвиняемата нямала постоянна работа и разполагала с ограничени парични средства. След август 2017 г. обаче започнала да купува скъпи вещи и да демонстрира по-висок стандарт на живот – наела чистачка за дома си, започнала основен ремонт на жилището си, закупила скъпи електроуреди, мебели и др. Първоначално обяснявала, че средствата са от отпуснат й банков заем, а впоследствие променила версията си, че кредитът бил предоставен на фирмата на работодателя й. И.К. държала документите за собственост на закупените вещи, както и издаваните фактури, да не бъдат на нейно име, а предимно на майка й и на мъжа, с когото живеела на съпружески начала.

Разпитана в хода на досъдебното производство, обвиняемата И.К. не се признава за виновна и не дава обяснения.

Предстои наказателното производство за извършената от нея кражба на чужди парични средства да продължи в съда.