Профилакториумът в Перник предлага алтернативни методи на лечение

Профилакториумът в Перник предлага алтернативни методи на лечение

Д-р Росица Иванова- директор на Профилакториума пред  Днес и утре

– Какво е  в момента финансовото състояние на Специализираната болница за продължително лечение в Перник.

-Мисля, че успях  да стабилизирам болницата дотолкова, че  не допуснах тя да бъде закрита. Това постигнах чрез въвеждането на нови дейности, най-вече чрез обслужването на пациентите по пакети. Въведох  няколко варианта на предлаганите  пакети: за пациенти, които не се самообслужват и за тези, които се самообслужват,  с обявени цени като сме регламентирали какво включват тези пакети. Те се възприеха и хората се възползват от тях вече. Доброто в моето предложение е  не толкова да привличаме повече пари за болницата, за да може тя да оцелее, колкото да бъдем полезни на хората. Ще дам пример- клиничната пътека за мозъчен инсулт е  с продължителност 7 дни.  Това се отнася и за фрактурите на кости. Излишно е да задавам въпроса- кой пациент може да се възстанови след мозъчен инсулт за 7 дни, това е практически  невъзможно. Предлагаме на близките на хора преживели мозъчен инсулт  възможност за рехабилитация, имаме възможности, имаме и специалисти. Срещу заплащане можем да предложим тази услуга и мога да кажа, че постигаме много добри резултати. Това е първото ни постижение

-Какви други услуги предлага болницата на пациентите си.

– Отворихме и една ниша за оцеляване- въведохме калолечението от месец април срещу скромните цени от 5 и 10 лева. Нашите пациенти могат да се възползват от това природолечение. Торфеното блато „Байкал” е наблизо и доставката на торф ни е гарантирана.  Мога да кажа, че постепенно хората се активизират, защото някои от тях са ползвали калолечение в Сапарева баня и Кюстендил, а сега им предоставяме да го ползват в родния си град. До сега над 20 пациенти са се възползвали от новата ни услуга. Нашето предимство е, че имаме капацитета, легловата база и възможността заедно с провеждащата се терапия, на  нашите пациенти да предлагаме и калолечение.  За в бъдеще имам намерение да възстановим парафинолечението и на лазер-терапията, за които е доказано, че са полезни и безвредни. В известна степен парафинолечението припокрива периметъра на действие на калолечението. Но има ситуации, при които единия метод е за предпочитане пред другия. Лазер терапията върши перфектна дейност при възпалителни заболявания и травматични увреждания на ставите. Това е нещо, което в нашия окръг не се прави. Все още обаче ни трябва още време за да обогатим информацията си и да се подготвим както трябва.

-Значи ли това, че вече не съществува опасност отново НАП да предяви иск и пак да се стигне до опис на Профилакториума.

– Ние с НАП в момента нямаме никакво конкретно  споразумение. Просто парите, които изкарваме по клиничните пътеки се превеждат директно по сметката на НАП. Това означава, че пари от клинични пътеки в касата на болницата не постъпват. Това ни създава и сериозни затруднения, защото на практика, заработеното от нас като услуги отива директно в НАП.

-Как решихте въпроса с отоплението на болницата.

-За сега временно сме закупили, по съвета на специалисти, няколко икономични отоплителни електроуреда, които са по-икономични. Надявам се до зимата да намерим по-кардинално решение за отоплението, защото сградата е голяма.