Социалистите в Перник също претърпяха загуба на евроизборите

Социалистите в Перник също претърпяха загуба на евроизборите

36 097 избиратели от Пернишка област упражниха правото си на вот в проведените на 26 май избори за Европейски парламент. По традиция вай-висока е била избирателната активност в най-малката община в региона – Ковачевци – 55,98%, с 49,58 процнета втори са трънчани, трети – земенчани, където избирателната активност е била 44,3 на сто. В община Брезник са гласували 38 процнета от избирателите, за радомирци процентите са 33,62 и за Перник –  31 на сто. Цифрите говорят, че избирателнаета активност в региона е била 30,7 процента и това е един от трите най-високи резулатата в страната.

Тежка загуба претърпяха на евровота пернишките социалисти. Според данните на РИК при 99,23 процента обработени протоколи вчера до 12 часа, за червените са гласували 27,76 процента от упражнилите правото си на вот, а за ГЕРБ и СДС – 39,52 процента. Това прави 12 процента разлика.

Докато на национално ниво ВМРО е четвърта политическа сила, с получените 10,47% от вота на имащите право на глас в Пернишка област тя се нареждаа на трето място. Така хората на Каракачанов изместиха  с две позиции ДПС – партията на Карадайъ на национално ниво е трета, в нашия регион обаче тя е пета с 3,50 процента от вота на гласувалите. Резултатът все пак е интригуващ, тъй като в региона ни няма етнически турци, но се предполага, че за ДПС са гласували предимно избирателите от ромски произход.

Четвъртата позиция е за «Воля». Партията на Марешки спечели 3,59 процента. Шестото място е за Демократична България с 3,43 процента.

И още една любопитна подробност – и в Пернишко подсъдимата Десислава Иванчева е взела гласове. Тя получила 1,79 процента. Според социолозите, това е наказателния вот на избирателите, които не припознават в останалите партии и коалиции своята политическа сила, на която биха имали доверие. Така тя е само на няколко десети разлика от партията на президента Първанов, която взе едва около 2 процента от вота на гласувалите в региона. 1, 21 са процентите на другия независим кандидат Минчо Христов.

„Благодаря на всички, които гласуваха! Благодаря на всички, които ни подкрепиха за един спокоен изборен ден! Резултатът е една голяма отговорност, която ни задължава да работим повече! Продължаваме напред!”  заяви д-р Вяра Церовска – областен координатор на ПП ГЕРБ и кмет на община Перник, в нощта на победата, когато ръководството на партия ГЕРБ, членове и симпатизанти на партията отпразнуваха постигнатия успех. ГЕРБ е водеща политическа сила в повечето общини на областта.

Областният лидер на СДС Юлиан Ситарски благодари на всички, които са дали вота си дясното обединение ГЕРБ – СДС, защото те са избрали европейското бъдеще на България. „Избирателите за пореден път показаха разум, мъдрост, политическа зрялост и рационален избор в интерес на България!“,  казва Ситарски.

Според народният представител от БСП Станислав Владимиров проведените в неделя евроизбори са били атрактивни за избирателите, кампаниите на политическите партии не са били достатъчно силни и с ясни послания, за да накарат избирателите да отидат до урните. Той не отрича, че Перник е сочен за избирателен район с  най-висока избирателна активност, но според Владимиров тук е надделял корпоративният вот. Според народния представител в пернишката структура имало организационни проблеми, които ще бъдат изчистени до изборите през есента. „Аз обаче никога няма да разчитам на корпоративен вот, независимо дали това ще доведе до моя загуба. Ще разчитам на свободното изразяване на хората, независимо дали това ще е достатъчно“, заяви Владимиров. Някои видяха зад това намек за следващите избори на местни органи на самоуправление и евентуална заявка за кметския пост.

Доволен от постигнатия резултат е и лидерът на ВМРО в Перник Димитър Колев. Това е най-добрия процент, постигнат от партията ни в страната, допълни той и благодари на младите активисти на ВМРО, които са работили всеотдайно, за да превърнат партията в трета политическа сила в региона. Той честити безапелационната победа на ГЕРБ, с които на национално ниво ВМРО е коалиционен партньор.