Училището в село Драгичево отпразнува 140-годишнината от създаването си

Училището в село Драгичево отпразнува 140-годишнината от създаването си

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, училището в село Драгичево, което носи името на светите братя Кирил и Методий, отбеляза своя 140 годишен юбилей.  Голямото честване  събра бивши и настоящи ученици, учители, директори, оставили частица от себе си в този храм на знанието. 

Официални гости на тържеството бяха кметът Вяра Церовска, народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, кметове и общински съветници. Те поздравиха личностите, посветили живота си на каузата да творят.
„140 години е възраст, на която всички си даваме сметка, че сигурно това е училище на родителите на нашите родители учителите, които днес учат тези малки и умни деца, са свързани с него и като възпитаници на учебното заведение. Най-хубавото тук е, че няма нужда от повече ученици, има нужда от класни стаи, което означава, че децата получават грижата и любовта на своите прекрасни преподаватели“, сподели градоначалникът.
По случай празника към присъстващите се обърна кметът на Драгичево  Виктор Викторов,  който честити празника на всички, които се занимават с книжовна дейност и просвета и славят словото.“Поздравявам ви по случай 140-годишния юбилей на вашето училище. Бъдете горди със своите успехи. Продължавайте все така упорито и всеотдайно да поддържате огъня на познанието, да бъдете неизчерпаем източник на мъдрост, опит и авторитет“, заяви кметът на село Драгичево.
С вълнуващ концерт възпитаници на училището поднесоха една истинска вълшебна приказка за силата на словото, красотата на детството, полета на мечтите и вдъхновението на таланта.
Документален филм проследи изминатия дълъг път на едно от най-старите училища в  Пернишкия регион от неговото създаване през далечната 1869 година до днес. Училището е неразривно свързано със съвременното развитие на селото,  ролята му като център на образованието, културата и духовността.