В Перник тържествено беше отпразнуван Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

В Перник тържествено беше отпразнуван Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

В Перник беше отпразнуван тържествено 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.В празничния парад на книгата се включиха 23 представителни блока на училища от община Перник.

По традиция празничното шествие се предвождаше от мажоретния състав на Шесто училище „Свети Кирил и Методий”. След него бяха официалните лица. Сред тях бяха кметът Вяра Церовска, народните представители д-р Александър Александров, Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов,  общински съветници, кметове на населени места.

 Празничното шествие спря, за да бъде издигнат родният трибагреник, под звуците на химна на Република България.

 „Днес е ден на словото, словото, чрез което мразим и обичаме, градим и рушим. Словото, което е най-истинския израз на нашата духовност. А кой ни учи на това- учителите. И затова цялото признание, цялата благодарност е насочена към тях- будителите, учителите, които проправят пътя на знанието, които отговарят на любопитните въпроси, които насочват и развиват личности, които са достойни съвременници на днешния ден. Честит празник перничани!, заяви в словото си по повод празника Вяра Церовска.

„24 май е красивия и вълнуващ празник без аналог в традициите на другите страни. Благодарение на делото на светите братя равноапостоли и първоучители Кирил и Методий, на ценните ни азбуки, на глаголицата и  кирилицата. Силата на великото и свещено божие слово- Библията достигна до нас. Азбуката ни и до днес ни превежда през мрака и тъмнината на незнанието, на невежеството и порока. В Деня на празника на българската просвета, култура и славянската писменост затвърждавам огромното си уважение към всички учители, просветители, творци, хората на изкуството…” заяви в празничното си слово Ирена Соколова.

Тържеството продължи с празнична програма. В нея взеха участие художествени колективи от ЦРЛР- Обединен детски комплекс, победителите в конкурса „Талантите на Перник”. По-късно беше открита изложба, посветена на 90-годишнината от обявяването на Перник за град