Поздравителен адрес от областния управител на Перник по повод 24 май – Ден на славянската писменост и култура

Поздравителен адрес от областния управител на Перник по повод 24 май – Ден на славянската писменост и култура

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата

Уважаеми жители на област Перник,

Днешният ден е значим и специален, а неговите послания оставят дълбоки и непреходни следи във времето.

Зад датата 24 май стои достойнството, триумфът на народа ни за духовно извисяване чрез словото, знанието, просветата, традициите и културата.

Делото на светите братя Кирил и Методий, четмото и писмото, килийните училища и будните умове в лицето на българските будители и възрожденци, съхраниха страната ни в трудни времена. 

Днес, дванадесет години след присъединяването на България към голямото европейско семейство, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността – факт, който трябва да ни кара да бъдем горди, че сме дали нещо толкова ценно като писмеността и на други народи.

Векове след святото дело на солунските братя и техните ученици, за нас повече от всякога е важно да открием истинското съдържание и смисъл на думите култура, напредък, човечност.    

Днес, във времето на високите технологии и виртуалната реалност, трябва да бъдем съхранители и стожери на идентичността си.

Именно по този начин ще потвърдим истинността, че словото, езика и духа на познанието са сила –  достъпна за всекиго, която е променила и ще продължава да променя света към по-добро! 

Честит празник!