Възможностите, които предоставя европейското финансиране беше обсъждано на бизнес закуска в Перник

Възможностите, които предоставя европейското финансиране беше обсъждано на бизнес закуска в Перник

 „Възможности, които предлага европейското финансиране за развитие на българския бизнес“ в Перник, беше темата на провелата се бизнес закуска в Перник. В нея  взеха участие кметът на Перник Вяра Церовска, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, председателят на КРИБ-Перник Георги Милев и предприемачи.  Гост на форумът беше кандидатът за член на Европейския парламент от групата на ГЕРБ и СДС Ивелина Василева. Форумът се организира съвместно от ГЕРБ и КРИБ-Перник.

 „Бизнесът е този, на който обществото ни разчита, защото той генерира продукт. На хората от бизнеса, дължим добрите икономически показатели постигнати през последните години. От 2014 година до сега ръстът на БВП е 9%. Доходите на хората се повишават. Само за тези 5 години средната работна заплата се повиши с 40%. Минималната с 60 %. Има увеличение на социалните помощи, на подкрепата за хората в третата възраст, на уязвимите групи. Това става само с възможностите, които бюджетът осигурява. А той се пълни от икономиката настраната. Създават се нови производства и се разширяват съществуващите, т .е. има ръст. Икономическият ръст на страната ни е устойчива тенденция за положителни резултати, 3.8 през 2018 година, с тенденция за повишение. На фона на европейския растеж, който е средно процент и половина, България се движи добре“, посочи Ивелина Василева. Тя отбеляза, че Перник е град с много сериозен потенциал, благодарение на природните дадености, близостта до столицата, добрата инфраструктура и свързаността, които предпоставят възможности за развитие на бизнеса.

 „Ще продължим да работим, освен за изпълнение на екологичните норми, за въвеждане на кръгова икономика, при която в линията на производство в крайната фаза не остава нищо излишно и извличане на ценни компоненти в отпадъците. Това ще ни даде много шансове за въвеждане на нови технологии и иновации, което се подкрепя от ЕС. Европейските фондове също са ресурс, който не бива да бъде подценяван. В момента се разработва многогодишната финансова рамка и бюджетът за следващия програмен период 2021- 2027. Средствата, които към настоящия момент са договорени за България са увеличени с 4 млрд. и първата и най-важна задача в новия Европейски парламент е да защитим това при гласуването. Мерките, касаещи и енергийната ефективност, и технологичното обновление, ще продължават да имат висок приоритет“, допълни Ивелина Василева. Тя отбеляза, че България ще настоява да бъде отчетен фактът, че  у нас минимум 40% от енергийния микс се произвежда от лигнитни въглища.

 Вяра Церовска посочи, че и на местно, и на национално, и на европейско ниво ГЕРБ ще продължава да работи за по-добри условия за българския бизнес. Тя припомни високата оценка на Европейската комисия, която поставя България в топ 3 на държавите с очакван най-висок икономически растеж.

„Бизнесът на Перник е този, който успява да придаде допълнителна стойност на нашия живот, защото осигурява догори и дава стоките и услугите, от които се нуждаем. В област Перник имаме представители на добивната и преработвателната промишленост с широка гама производства. Винаги търсим и намираме диалога с работодателите, защото успешното управление на страната е възможно само в съвместен работен режим.“  заяви Ирена Соколова. Тя подчерта важността на това България да може да разчита на хора, които отговорно и компетентно защитават интересите й в Европейския парламент..

Председателят на КРИБ-Перник Георги Милев отбеляза от името на най-голямата работодателска организация, която има близо 30 000 членове, че са припознали ГЕРБ, защото вече трето правителство няма индикации за увеличение на данъците. Това е едно от важните условия за развитието на бизнеса.