Пернишката полиция на крак за изборите

Пернишката полиция на крак за изборите

Изключително добра организация за ред и спокойствие в неделя, 26-ти май, когато перничани ще дадат вота си за новите евродепутати, е създала Областната дирекция на полицията, стана ясно на вчерашната специална пресконференция. Подготовката е започнала още преди месец. Със заповед на шефа на полицията е сформиран временен оперативен щаб, в състава на който влизат зам.директорът на ОД на МВР , началникът на „Охранителена полиция” и други служители на дирекцията, които ще следят за спокойния изборен ден. Ангажиран е целият състав на ОД на МВР, ще помагат и служители на Пожарната и „Гранична полиция” и дирекция „Жандармелрия”. И в изборния ден ще работи сектор „Български документи за самоличност, а на страницата на ОД на МВР има качена повече информация за работното време на екипа. Основното е, че секторът ще работи на 24 и 25 май от 8,30 до 17,30 часа, а в самия изборен ден от 8,30 до 19,30 часа. Качен е и редът за издаване на удостоверение за гласуване, уточни регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов и припомни, че документът важи само за изборния ден и единствено за да може гражданинът да упражни правото си на вот.

Старши инспектор Митко Митков от отдел „Охранителна полиция” към ОД на МВР в Перник допълни, че е уточнен целият процес, касаещ транспорта на изборните книжа и бюлетините, охраната на изборните секции, общественият ред в самия ден на вота.

Ще има засилено полицейско присъствие в сградите, в които има разположени повече секции, ще се следи и поведението на кримиконтингента, за да не бъде допуснато нарушение на изборния закон и най-вече – покупката и продажбата на гласове. До този момент няма никакви сигнали в това отношение, поясни Митко Митков. Със заповед на директора на ОД на МВР обаче има изградени групи, които ще реагират мигновено при всеки подаден сигнал за търговия на гласове. Има вече създадени отворени горещи линии и от органите на реда, и от прокуратурата, които ще приемат евентуални сигнали за всякакви нарушения на нормативната уредба, касаеща изборния процес.