Перничани се помолиха за здраве и благоденствие

Перничани се помолиха за здраве и благоденствие

С благодарствена служба и водоосвещение за здраве в Перник отбелязаха 7-годишнина от голямото земетресение, което разтърси града и областта в 3 часа на 22 май 2012 година с магнитуд 5,8 по Рихтер – най-мощното земетресение у нас през последните 70 години. Последваха и серия силни вторични трусове. Земетресението предизвика разрушения и нанесе много материални щети.

Десетки перничани се помолиха днес за здраве и благоденствие на молебена, отслужен от Белоградчишкият епископ Поликарп и пернишки свещенослужители. Епископ Поликарп поздрави и благослови всички пред централния пернишко храм «Свети Иван Рилски». 

На светия ритуал присъстваха кметът на Перник Вяра Церовска и екипът й,народният представител д-р Александър Александров, председателят на ОбС Иво Савов, зам. – областните управители Иво Иванов и Васил Павлов, кметът на квартал „Изток“ Емил Костадинов. 

Всички присъстващи отправиха молитва към Господ за закрила, смирение и добруване на народа ни. Те благодариха, че бедствието се е разминало без отнемането на човешки животи. В обръщението си към миряните епископ Поликарп каза: “Само добродетелния живот би ни отклонил от всяко притеснение и смущение. Подсеща ни да се обръщаме по-често към Бог не само в дни на изпитания. Духовното трябва да бъде водещо, а ние трябва да даваме кураж, сила, подкрепа на слабите. Чрез земетресенията, наводненията и другите природни бедствия, Господ говори, че трябва да живеем в мир, единение и мирно житие.”.

„22 май е запомняща се дата за всеки перничанин. Близо 27 млн. лева са вложени от правителството за възстановяване на сграден фонд, възстановителни дейности, общинска собственост и храмове. Седем години след това земетресение всеки един от нас, съвременник на този ден, си го спомня и наистина се страхува от това, което се случи“, отбеляза д-р Вяра Церовска. Тя подчерта, че земетресението не е отнело човешки живот, а в голямата си част разрушенията от него вече са поправени. „Дори и тази година направихме възможно отново от  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет бедствия и аварии да се справим с възстановяване на читалищата в Драгичево, Бела вода, Кралев дол, Рударци и Кладница“, обясни д-р Вяра Церовска

След службата на миряните бяха раздадени 250 порции постен курбан – боб чорба.