Радомирската прокуратура – сред 29-те, които ще се закрият

Радомирската прокуратура – сред 29-те, които ще се закрият

След като миналата година ВСС взе решение за закриването на районните прокуратури в Брезник и Трън,които бяха част от 11-те институции, бяха трансформирани в териториални отделения, сега още 29 районни прокуратури в страната ще бъдат закрити, сред които е и тази в Радомир. Останалите са в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.

За една част от тях закриването може да започне на 1 октомври т.г., а за друга – от 1 януари 2020 г. На тяхно място ще бъдат открити териториални отделения, които ще бъдат към районната прокуратура в съответния областен град. Бройките в закритите прокуратури няма да бъдат съкратени, а прехвърлени към съответните институции, чиито отделения ще станат те.

Това е вторият етап от реформата на съдебната карта на държавното обвинение. През лятото на 2017 г. беше решено да се въведе т.нар. унифициран модел за реорганизация на районните прокуратури, според който се създават 28 мегарайонни прокуратури, а останалите стават териториални отделения към тях.

През юли 2018 г. по предложение на Прокурорската колегия Висшият съдебен съвет реши от началото на тази година да бъдат закрити районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място се откриват териториални отделения. Тези в Дряново и Трявна да бъдат към РП-Габрово, ТО в Тервел ще е към РП-Добрич, това в Ардино – към РП-Кърджали, Брезник и Трън минават към РП-Перник, Мадан и Чепеларе към РП-Смолян, а Тополовград към РП-Ямбол.

Първоначално бе предвидено сега да бъдат закрити 28 районни прокуратури, но по-късно е постъпило допълнително предложение и за закриване на тази в Елхово.

Прокурорската колегия реши преди да подкрепи реорганизацията, да се срещне с ръководителите на съответните районни и окръжни прокуратури и да обсъди с тях втория етап. Срещата ще се проведе на 27 май.

Предложението е тази в Радомир да се трансформира в териториално отделение и да стане част от районната прокуратура в Перник.