На подсъдимата скамейка –  съучастници в незаконна схема

На подсъдимата скамейка – съучастници в незаконна схема

Двама съучастници, обвинени за участие в схема за връщане на противозаконно отнет товарен автомобил, са изправени на подсъдимата скамейка по акт на Районната прокуратура – Перник, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Обвинителният акт е срещу Н.Н. и И.П. за извършено от тях престъпление по чл. 346, ал. 3 от Наказателния кодекс и вече е внесен за разглеждане в съда от Районна прокуратура – Перник.        

Сутринта на 30 август 2015 година К.В. установил, че неговият товарен автомобил марка „Ивеко Дейли“ е бил противозаконно отнет. Мъжът бил регистриран като земеделски стопанин заедно с брат си – А.В., с когото притежавали много селскостопанска техника, машини и моторни превозни средства. Те веднага подали сигнал до Районното управление на МВР в Радомир за извършеното престъпление и по случая било образувано досъдебно производство.

На същия ден А.В. се свързал с Н.Н., с когото се познавали отдавна, като му съобщил за изчезването на товарния автомобил и го помолил за помощ за намирането му. На свой ред Н.Н. споделил за случилото се на И.П. Заедно те взели решение да предложат и със съвместни усилия да окажат съдействие на пострадалия за намирането и връщането на МПС-то срещу определена сума.

Ден по-късно И.П. вече имал информация за местонахождението на автомобила, като на А.В. било съобщено, че ще му бъде оказано съдействие срещу сумата от 4000 лева. Първоначално мъжът се възпротивил, с оглед много високата цена за услугата, но впоследствие се съгласил с уговорката, че му е необходимо време да осигури парите. Междувременно Н.Н. му заявил, че следва да предаде 500 лева като гаранция за връщането на противозаконно отнетото МПС.

А.В. се свързал със служители в отдел „Криминална полиция“ в Областната дирекция на МВР в Перник и обяснил ситуацията с отнетия автомобил. С протокол за доброволно предаване той предал на органа на досъдебното производство банкноти на обща стойност 4000 лева, които били подробно описани.

Предаването на парите се осъществило на 7 септември 2015 година в дома на Н.Н. в Перник. На А.В. било съобщено, че бусът се намира в района на радомирското село Копаница. 

Н.Н. и И.П. са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпление, свързано с предлагане на съдействие за връщане на отнетото превозно средство срещу получаването на имотна облага.

Предстои делото да продължи в съда.