Двама перничани с отличия от националния конкурс „Учител на годината”

Двама перничани с отличия от националния конкурс „Учител на годината”

Директорът на ОУ „Св. Иван Рилски“ Бойко Свиленов е удостоен с приза „Директор на годината“. Предователят по български език и литература в същото учебно заведение Емилия Цекина пък стана „Учител на годината“. Отличията им бяха връчени от председателя на СБУ Янка Такева на официална церемония на XXII-я  национален конкурс „Учител на годината“, организиран от Синдиката на българските учители. В заключителния етап тази година бяха номинирани над 100 учители и директори, като от тях бяха излъчени победители в десет направления.

Гости на церемонията, която се прави в навечерието на 11 май, когато БПЦ почита Светите братя Кирил и Методий, бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието Красимир Вълчев, неговият заместник Деница Сачева, председателят на КНСБ Пламен Димитров и други. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриването на официалната церемония благодари за доброто социално партньорство с институциите в страната. Тя изрази надеждата си в българското образование да няма насилие върху учителите в училищата и детските градини.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че учителят е бил и ще остане основен фактор в образованието. Той отбеляза, че ако преди век и половина се е разчитало учителят да учи децата на четене, смятане и писане, то сега учителите трябва да подготвят децата за след 40-50 г. на пазара на труда. Вълчев изтъкна, че очаква от учителите да направят децата добри хора и да възпитават подрастващите.

Общо 102-ма учители бяха отличени в различни категории. Преди стауетката и грамотата от конкурса “Учител на годината”