Чудотворна икона на Свети Николай беше тържествено осветена в Трън

Чудотворна икона на Свети Николай беше тържествено осветена в Трън

Чудотворна икона на Свети Николай, която датира от 1786 г се намира вече в храма Свети Николай в Трън. Тя е поставена в специален  дърворезбован проскинитарий и е защитена зад стъкло.

За тържественото й освещаване в неделя в храма дойде Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Той, заедно с архиерейския наместник на град Трън отец Дамян Делов, отец Николай и други свещеници, отслужи  архиерейска литургия. Епископ Поликарп пожела тази църковна реликва да пази жителите на Трънския край от беди.

Много жители на Трън и гости на града дойдоха, за да се помолят за здраве пред чудотворната икона на Свети Николай. Специалният проскинитарий, в който е поставена е изработен от  дърворезбар в Пловдив. Средствата за изработването на проскинитария са дарени от анонимен дарител и Община Трън.

Според отец Николай,  историята на църковната реликва е малко позната. Тя е открита от отец Дамян Делов по време на разчистване в храм “Свети Николай”. Тъй като състоянието, в което е била намерена не било никак добро, се е наложило да й бъде направена реставрация. Тя е възстановена от реставратора Александър Пенев.