Пореден голям успех на възпитаниците на пернишката ПГИ

Пореден голям успех на възпитаниците на пернишката ПГИ

Пореден голям успех за учениците от Професионалната гимназия по икономика в Перник, достигнали до финалния етап на Националната олимпиада по информационни технологии, проведена от 10 до 12 май във Враца.

Перник има лауреат от олимпиадата, има две първи и едно второ място. Поздравления за всички ученици и техния ръководител Людмил Велинов, който има огромната заслуга в последните години Перник да е своеобразна ковачница на отличници от подобен род състезания.

Адриан Росенов е лауреат на Националната олимпиада , с 6.00,. Той е ученик в 12 клас.

Адриан заедно с Алекс Янев спечелиха първо място в категория Мултимедийни приложения с проекта си „60 метра под земята”. „60 метра под земята”   е  3D игра и възстановка на минния музей в град Перник.

Главната цел на играта е да се предаде максимално точнo усещането да си миньор в мината на Перник през изминалия век, когато тя се е разраствала с огромни и бързи темпове, а миньорската професия е била една от най-желаните и високо платените в нашия град.

Първо място спечелиха и Денис Стефанов и Лукас Арави в категория уебсайт с проекта си „По-чист въздух”.

В „По-чист въздух” в реално време ще могат да се следи класацията за най-замърсените и най-чистите места в страната.  Проектът засяга един от най-големите проблеми на нашето съвремие, а именно замърсяването на въздуха и околната среда. Сайтът съдържа конкретна и точна информация за веществата, които влияят върху замърсяването на въздуха, решенията и възможностите за намаляване на вредните емисии, допустимите стойности, според българското законодателство, интерактивна карта на съдържанието на фини прахови частици (2,5) в реално време и класации на най-замърсените и най-чистите места и общини в България.

Второ място спечелиха Алекс Милчов и Слави Асенов в категория Приложни програми, с  проект за Церн, изработен съгласно подписан договор за съвместно сътрудничество.

Приложението представлява мониторинг на системата за разпределени изчисления на експеримента АТЛАС в ЦЕРН и показва текущото състояние и натоварване на компютърните ресурси, колко процесорни ядра работят в момента в целия свят и др. Целият този процес е визуализиран чрез интерактивни диаграми.

171 участници от 31 града на страната защитаваха своите проекти в областта на информационните технологии, ще демонстрират знания, умения и компетентности.

„Много съм доволен от представянето на всички, това е успех, който е заслужен и очакван. Всички участваха с огромно желание и показаха, че успехите са реални, когато се влага много труд , творчество и желание” – сподели щастливият ръководител Людмил Велинов