В Мещица се проведе 11-то издание на Националния конкурс „Дай, бабо, огънче“

В Мещица се проведе 11-то издание на Националния конкурс „Дай, бабо, огънче“

Над 570 деца от 30 организации и институции от Пернишко и цялата страна пяха и танцуваха пред читалището в село Мещица. Талантливите момичета и момчета участваха в Националния конкурс „Дай, бабо, огънче“. 

Кметът на Община Перник Вяра Церовска приветства участниците и организаторите за чудесния празник. 

„Щастлива съм, че заедно за  11-та поредна година ще можем да се насладим на богатото народно творчество, защото фолклорът е богатството на един народ. Бъдете здрави и щастливи и продължавайте да съхранявате българските традиции”, заяви,  кметът Вяра Церовска и пожела успех на участниците и журито. 

В конкурса участваха  изпълнители  от 5 до 17 години, разделени  в три възрастови групи и в две категории: индивидуални изпълнители -разказвачи, певци  инструменталисти и групи. Групите се изявиха в два раздела: автентичен фолклор (в репертоара влизат фолклорни игри, забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки; фолклорни хора от Граово или от района от които идва участникът) и обработен фолклор (драматизация на приказки, танцови състави, вокални групи).

 Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. Тя се организира от Сдружение „Дай, бабо, огънче”, в партньорство с Община Перник и НЧ „П. К. Яворов“.