Със състезание„Европа – нова възможност за моето бъдеще” възпитаниците на ПГТС в Перник отбелязаха Деня на Европа

Със състезание„Европа – нова възможност за моето бъдеще” възпитаниците на ПГТС в Перник отбелязаха Деня на Европа


Със състезание – викторина на тема: „Европа – нова възможност за моето бъдеще”, учениците от Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов” в Перник отбелязаха Деня на Европа – 9 май.


Областният управител Ирена Соколова  проследи надпреварата между четирите отбора и аплодира знанията им.
„ На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася прословутата си декларация, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Определят се и общи ценности за държавите членки, които са неразделна част от европейския начин на живот: човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и правата на човека. Днес е по-важно от всякога младите хора от европейските страни членки, включително и тук в България, не само да познават, но и да са въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, което ще ги направи част от демократичния живот на Европа”, приветства присъстващите Соколова.


На събитието присъстваха още директорът на училището Цветелина Миленова, д-р Красимира Василева – председател на Националното сдружение на българските европейски клубове NABEK и други.

Традиционно проявата беше организирана от учебното заведение по програма „Училище посланик на Европейския парламент”, в която участва вече трета година. Състезанието показа добрата и целенасочена подготовка на участниците в Евроклуба към ПГТС, които те като младши посланици са натрупали за Европейския съюз и институциите му.
Младежите отговаряха на интересни въпроси за събития, дати и места, свързани с ЕС, неговото възникване, развитие и функционалност.
Отговорите им бяха оценявани от тричленно жури, съставено от техни преподаватели.
Четирите отбора демонстрираха високи познания и получиха като подарък енциклопедии.