Урок по медийна грамотност в пернишката Професионална гимназия по икономика

Урок по медийна грамотност в пернишката Професионална гимназия по икономика

Екип на Европейски медиен център (ЕMC) изнесе открит урок по медийна грамотност и критично мислене в Професионална гимназия по икономика, гр. Перник. Той е част от проекта за медийна грамотност и критично мислене, осъществяван с подкрепата на Посолството на САЩ в България.

Пред ученици от горните класове Люба Ризова, Борис Ваклинов и Емилия Милчева обясниха опасностите от манипулациите на информацията, как да различаваме истинските от фалшивите новини и как да се предпазваме от това да бъдем подведени.

Люба Ризова, директор „Новини и актуални предавания” на bTV от създаването на телевизията през 2000 г. до 2014 г., заяви, че когато един журналист излъже обществото, в желанието си да привлече внимание и да създаде сензация, това е непростимо. „Съмнявайте се във всичко и към всички, които се представят за пророци. Не се оставяйте да ви изплашат, защото страхът е най-силният елемент за манипулация. А от лошите примери е добре да се учим. Когато се разкрие една фалшива новина, журналистът, който я е създал, проваля не само себе си и медията, за която работи, но и самата професия  журналистика“.

„Не е добре да сме лапнишарани, от които да се възползват компании и политици“, допълни Ризова и даде пример с фабриките за фалшиви новини, създадени в македонския град Велес. „Хората много лесно биват зарибявани, но е добре да помним мисълта на известния математик Рене Декарт: „Мисля, следователно съществувам“, която е и мото на Европейски медиен център“, заяви журналистката.

Борис Ваклинов, репортер от „Господари на ефира“, отбеляза, че медийната грамотност се основава на критичното мислене. Той разказа на учениците истории, с които се е сблъсквал по време на работата си, за политици, опитали се да стресират или да се харесат на хората с фалшиви новини.

Емилия Милчева разказа откъде тръгват фалшивите новини – след Втората световна война, когато има Желязна завеса, а светът е разделен на две – социалистическия блок и развития Западен свят. „В дигиталния свят, когато информацията буквално тече отвсякъде, ни е трудно да анализираме и навлизаме в дълбочина във всяка информация, която приемаме от сайтове и социални мрежи. Нужен ни е филтър, който да си създадем, за да разбираме кое е истина и защо някой се опитва да ни манипулира“, каза журналистката.

Екипът на Европейски медиен център показа на учениците правила на сайта си, чрез които лесно могат да установят кои информации са истинни и кои фалшиви, както и да проверяват източниците на информация и цитираните в дадена новина личности.

Директорът на Професионалната гимназия по икономика инж. Румяна Иванова също посъветва учениците да бъдат внимателни и да не се предоверяват на наученото онлайн. „Интернет не е място, където се публикува задължително проверена информация, научната дейност се проверява в справочници, когато са издадени от оторизирани органи. Да, много от нещата в онлайн пространството са верни, но някои изобщо не съответстват на истината. Не само в новините и журналистиката, дори в научните издания и публикации има елементи на неверни твърдения“, посочи Румяна Иванова.

След края на урока журналистите гостуваха на училищното радио