Откриха официално паметна плоча на капитан Симо Соколов край Трън

Откриха официално паметна плоча на капитан Симо Соколов край Трън

Днес, в местността „Секирица”, край Трън, беше официално открита паметна плоча на капитан Симо Соколов, водач на Шопското въстания в Трън.

За Шопското въстания няма много информация, но се знае, че то е прокудило турците далеч от трънските земи, преди руските войски да стъпят на българска земя.

„Когато руските войски стъпват в трънско, радомирско, брезнишко, тези земи вече са били освободени. Участниците в Шопското въстание имат заслугата трънско да остане в територията на нашето Отечество. С помощта на Държавен архив- Перник и Община Трън успяхме да реализираме този проект- паметната плоча на капитан Симо Соколов. От тук нататък, всеки, който минава оттук, спирайки се да си налее вода ще може да се поклони пред подвига на  капитан Симо Соколов и падналите за освобождението на Трънския край. Има, разбира се, още много работа докато капитан Симо Соколов и неговите сподвижници заемат достойно място в нашата история. Считам, че днес ние направихме една голяма крачка напред в тази посока. Благодаря на Държавен архив-Перник, Община Трън и Национално дружество „Традиция”, заяви преди откриването на паметната плоча Ивайло Шопски, от пътуващо читалище „Бащино огнище”.

Честта да открият паметната плоча се падна на кмета на Трън и правнукът на капитан Симо Соколов. След това беше отслужена молитва в памет както на Симо Соколов, така и на всички паднали за свободата на Трънския край.

След това бяха поднесени цветя пред паметната плоча.

Сред присъстващите на откриването на паметната плоча бяха: областният управител Ирена Соколова, кметът на Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общинския съвет в Трън Бойчо Харалампиев, правнукът на капитан Симо Соколов- Румен Костов представители на Държавен архив Перник, Национално дружество „Традиция”,