Трън чества 140 години от освобождението му

Трън чества 140 години от освобождението му

Честванията по случай 140 години от присъединяване на Трън, Брезник и част от региона на Западна България към Освободеното Княжество България, станало през май 1879 г. започват утре, съобщиха от Държавен архив – Перник. От 11 часа в местността „Секирица“ край Трън ще бъде осветена гранитна паметна плоча, посветена на капитан Симо Соколов, водач на Шопското /Трънското/ въстание.

Час по-късно започва, на централния градски полщад „Гюрга Пинджурова” започва официалното честване, в подготовката на което участваха кметът на приграничната община Цветислава Цветкова, представители на Държавен архив – Перник, Пътуващо читалище „Бащино огнище” и национално дружество „Традиция”.  На централния градски площад ще бъдат показани две изложби – фотодокументална и пътуваща. Едната, посветена на Освобождението на Трън през май 1879 г., превежда от борбите за църковна независимост през килийните и първите светски училища, от хода на Трънското въстание до усилията на шепа местни първенци и духовници за национално и духовно освобождение. Пътуващата изложба пресъздава българска сватба и предмети от бита в годините след Освобождението на България, както и фолклорни носии от всички етнографски области на страната.

Специално подготвеното от Държавен архив-Перник книжно издание „Знеполският Пеев род“, посветено на едноименния род от Трън, хвърля светлина върху приноса му в духовното и национално освобождение на региона.

Домакини и гости ще могат да се насладят и на изпълненията на оркестър „Шевица” със солист Светла Дукатева, победителка от конкурсите „Пирин фолк” и „Надпяване Рожен”.