Хора се извиха в Пернишко на Гергьовден!

Хора се извиха в Пернишко на Гергьовден!

Кметът на Община Перник Вяра Церовска, заедно с екипа й и народния представител д-р Александър Александров поздравиха за Гергьовден жителите в кв.“Бела вода“ и селата Богданов дол, Вискяр и Радуй.

„На този ден почитаме Свети Георги Победоносец, тачим името на светеца-великомъченик, а именниците празнуват Гергьовден. Днес честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. На всички празнуващи желая здраве, късмет и вяра в доброто и бъдещето“, каза Церовска. 

„В днешния хубав празник отдаваме  своята дълбока признателност към многобройните знайни и незнайни войни, пред тяхната храброст и патриотизъм, които с делата и достойнството си се превръщат в герои на нашето време. На всички, които носят името на Светеца и днес празнуват своя имен ден,  желая здраве и благоденствие“, пожела народният представител. 

По традиция празничният ден започна с литургия за здраве и благоденствие в едноименния храм в квартал Бела вода. След това бяха осветени и раздадени традиционни български питки и агнешки курбан, приготвени от сръчните местни кулинарки.

Празникът продължи в Богданов дол, където всяка година на този ден на поляната край селото се събират жителите и гостите на Гергьовден. Местните момичетата идват пременени в литаците на бабите си и с китки на главите, за да се хванат на хорото. След което се  направи  традиционният премуз, а  по-късно  любителите на кинологията пък имаха възможността да се насладят на огромните и красиви средноазиатски овчарки.

Народни танци и песни огласиха мегданите в селата Вискяр и Радуй. И там местни и гости празнуваха с много настроение.