Трън отново беше домакин на празника в памет на народната певица Гюрга Пинджурова, в чест на която беше открит паметник

Трън отново беше домакин на празника в памет на народната певица Гюрга Пинджурова, в чест на която беше открит паметник

Вчера, за пети пореден път, в Трън се проведе празник в памет на емблематичната за града  народна певица Гюрга Пинджурова.

Празникът започна с официалното откриване на паметника на Гюрга Пинджурова, идеята за чието създаване беше на кмета на Трън Цветислава Цветкова. В словото си по  повод откриването на паметника, Цветкова заяви: ”С този монумент засвидетелстваме своето уважение и обич към  неповторимата Гюрга Пинджурова. Трънският славей изпя най-красивите си песни тук, в Трънско. И сега през май, когато славеите пеят така красиво, тя се завърна в родното гнездо“.

В поздравлението си към трънчани областният управител Ирена Соколова подчерта, че този паметник  ще остане скъп спомен за бъдещите хора. „Поздравявам ви, защото успявате да съхранявате традициите, не само с този паметник и днешния празник. Пазите традициите с колоритния фестивал „От Трън по-убаво нема“ , с празника на киселото мляко и създаването на музея на киселото мляко. Възхищавам се упоритостта, енергията, съзиданието и творческия порив на вас, трънчани“, заяви Ирена Соколова. Тя, заедно с кмета на Трън, имаха честта да прережат лентата и открият паметника на Гюрга Пинджурова.

Паметникът  е изграден със средства от бюджета на Община Трън. Той е изработен от скулптора Спас Кирчев . 


След това кметът на Трън откри празника в чест на Гюрга Пинджурова, който се проведе под надслов „Да запеем песните на Гюрга”. Цветислава Цветкова поздрави участниците в празника и подчерта, че Гюрга е емблема, гордост за трънчани и ще остане в сърцата им завинаги.

В близо 8-часовата празнична програма се включиха над 490 участници от пет области в страната: Благоевград, София, Кюстендил, Перник, Плевен. Освен тях в празничната програма се изявиха и участници от 9 общини и 31 индивидуални изпълнители и певчески дуети, инструменталисти и разказвачи.

Безспорно най-много овации получиха най-младите изпълнители, сред които бяха Фолклорна формация „Байрактаре” към 12 ОУ” В.  Левски”-Перник.

По традиция на празника се изявяват и именити изпълнители от страната: народната певица Павлина Горчева, танцова формация „Пирински наниз” от Разлог, славеят на бесарабските българи от Украйна Лилия Семкова, фолклорен певчески дует Веселена Делийска и Димитър Аргиров.

Гости на празника бяха: областният управител Ирена Соколова, народният представител Красимир Велчев, кметът на Перник д-р Вяра Церовска, общински съветници от Трън и Перник, гости, жители на община Трън.