Областният управител на Перник участва в  литийното шествие за празника на Света Богородица в Църногорския манастир

Областният управител на Перник участва в литийното шествие за празника на Света Богородица в Църногорския манастир

Три години от присъствието на чудотворната икона на Пресвета Богородица – Всецарица бяха отбелязани в Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян” над с. Гигинци.

Празникът на Божията майка още наричан Животоприемни източник започна със света литургия, последвана от водосвет за здраве.

На днешния Светли петък(първият петък след Великден)стотици гости, сред които кметовете на шестте общини от област Перник, духовници, народни представители, вярващи миряни от област Перник дойдоха в светата обител и се включиха в литийно шествие с чудодейното копие с образа на Богородица.

Инициативата за пореден път се осъществи със съдействието на областния управител Ирена Соколова, която създаде цялостна организация, заедно с братството на Църногорския манастир, това богоугодно и народополезно дело да се случи. Поканата й бе уважена от представители на бизнеса, на образователните и социалните институции на територията на региона.

Литията води Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, който благослови присъстващите и пожела да се случват повече тържества на вярата, на обединението и съпричастността към Божиите истини и християнските добродетели.

Копие на чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица“ се намира в Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци от 2 май 2016 г. Оригиналът е в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора.

Образът на Божията Майка „Всецарица“ („Пантанаса“- на гръцки език) има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, а напоследък и от наркотични зависимости. За този особен дар и на копия на иконата свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България и другаде, обичайно последвали след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона „Всецарица“.