Празник в Църногорския манастир

Празник в Църногорския манастир

Три дни празнични богослужения, посветени на третата година от пристигането на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица в Църногорската света обител, ще има в манастира. Оригиналът на иконата се намира в светогорския манастир Ватопед и по чудодеен начин нейно уголемено копие с позлатен обков вече три дни години носи Божия благодат, душевно и телесно здраве на поклонниците в светата обител. 

Днес от 19 часа иконата ще бъде почетена с всенощно бдение. Богослужението, което продължи до малките часове на следващия ден, украсено с песнопенията на псалти от Белград, водени от Владимир Симич и на църковни певци от София под ръководството на Светослав Цеков.

Утре от 9 часа ще започне света Литургия. На този ден от началото на 60-те години на миналия век по поляните край манастира се прави народен събор. И тази година на импровизирана сцена ще има празничен хоровод. Около два часа фолклорна програма, предимно с граовска музика,  са подготвили специално за случая сестрите Ива и Ева Валентинови, Сорина Богомилова,  Георги Гьолски,  Валерия Момчилова, Боряна Василева и Антонио Симеонов.  Хороводът ще започне в 13 часа.

На  3 май от 8 часа ще започне света Литургия за празника Живоприемни източник. Тя ще бъде последвана от водосвет и в  11 часа ще започне  литийно шествие с чудотворната икона.   Преди това,  от 10 часа в Горноврабчанския манастир „Свето Възнесение Господне“ (Свети Спас) ще има водосвет по повод приключането на ремонтни и обновителни дейности. Молитвеното последование ще извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит.