Полицията ще е на крак за Великден и Гергьовден

Полицията ще е на крак за Великден и Гергьовден

Служителите на Областната дирекция на МВР в Перник ще е на крак не само по време на великденските и гергьовденските празници, но и през целия месец май заради многото събития, с които ще е наситен този период, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция” към дирекцията комисар Васил Василев.

И тази година е създадена необходимата организация за охрана на всички храмове в областта. Най-вече в тези, в които ще има празнични литургии. В много от църквите обаче няма да се извършват богослужения, но те ще бъдат отоворени за миряните, затова са проведени срещи и разговори със свещениците, за да не се допуснат инциденти, поясни комисар Василев. Във всички храмове са извършени проверки за пожарна безопасност.

От полицията напомнят, че по време на празниците традиционно се активизират джебчиите, затова гражданите трябва да бъдат по-бдителни. Не носете в себе си много пари, не оставяйте отворени чантите си, най-добре е портфейлите да се прибират в сигурен вътрешен джоб.

Няма да има присъствие на жандармерия по празниците в региона, уточни комисар Василев.

Той допълни, че за щастие до момента няма нито един подаден сигнал в полицията за кражба на агнета или ярета. Проведени са много срещи с животновъди, кметове и кметски наместници на малките населени места в цялата област и са уточнени мерките за опазване на животните, оставени са и координати на служители на ОД на МВР, чието съдействие да се търси при необходимост. Пътна полиция проверява редовно и всички автомобили за превоз на добитък.

Пътна полиция също ще затегне контрола както по главните, така и по второстепенните пътища по празниците. Ще се следи за спазване на скоростта, за недопускане на употребата на алкохол или дрога от водачите на моторни превозни средства, включително и с камери. Щи нопровшм всичко възможно, за да е бързо и безопасно пътуването на гражданите, заяви старши инспектор Александър Рангелов от Пътна полиция. Той допълни, че ще бъде въведена и временна организация на движението в празничните дни. На 25 и 26 април то ще се извършва в две платна ог София към Перник и Югозапада. В края на почивните дни разпоредбата ще е с обратен знак – колите ще се движат в две платна към столицата.

В последния работен ден преди Великден пък ще влезе в сила забраната за движението на тежкотоварни возила по магистрала „Струма”. Те ще бъдат спирани на пътен възел „Старо село”, поясни инспектор Рангелов.