Губернаторът привества младите физици

Губернаторът привества младите физици

Като патрон на „Седмица на физиката” и Националното състезание „Турнир на младите физици”, областният управител Ирена Соколова стана част от заключителното събитие „Интересната физика”, проведено в Двореца на културата.

Губернаторът приветства всички, взели участие в инициативата с думите:

„Благодаря на всички участници, на учителите и домакините, на организаторите – Министерство на образованието и науката, РУО – Перник и ПМГ „Христо Смирненски”, за провеждането на този сериозен научен, теоретичен и практически форум. Той се оказа резултатен и успешен, защото мотивира и провокира младежите да говорят за физиката и основополагащото й значение за човешкото познание. Надявам се състезанието да е доставило удовлетворение във всички и най-вече на тези, които ще продължат своето развитие в научната сфера. Качеството на твоя живот се свежда до качеството на приноса ти!”.

Специални гости на проявата бяха доц. дфн Цветан Велинов – зам. декан на Физическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски” и учителят по физика Теодоси Теодосиев – Тео – дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ гр. Казанлък и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика. 

Теодосиев разказа пред младите хора за неговите даровити ученици достигнали до успеха и реализирали се, както у нас, така и в чужбина. Физикът поясни, че трудолюбието и знанието, са в основата на изграждането на силни, ерудирани и преуспяващи личности, а страната ни е една от 16-те, имали абсолютни първенци на международни олимпиади по физика.

Припомняме, че по време на Седмицата на физиката, проведена от 28.01 до 03.02.2019 г. в област Перник се проведоха редица прояви в обособените четири центрове на физиката.

В училища от региона преподаватели от Физическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ показаха тематични презентации и забавни експерименти. Учениците демонстрираха своя поглед и отношение към физиката чрез изработването на постери, макети и експерименти.