Риск от кражби на животни в навечерието на празниците

Риск от кражби на животни в навечерието на празниците

За повишена опасност от кражби на домашни животни в навечерието на Великден и Гергьовден предупреждават от „Криминална полиция” при Областната дирекция на МВР в Перник.

Обикновено посегателствата се извършват нощно време от стопански помещения с входове, излизащи директно на улицата, в покрайнините на населените места. Потърпевши в повечето случаи са възрастни хора от малките и отдалечени села. Крадците се стремят бързо да пласират откраднатото, а това прави разкриването на този вид престъпления много трудно. За недопускане на този вид посегателства, полицията е предприела редица мерки за сигурност. Засилено е полицейското присъствие в населените места от региона, включително и нощно време. Ще бъдат проверявани всички автомобили и други превозни средства, с цел недопускане на кражби на животни. До Великден и Гергьовден специализираните полицейски операции съвместно с Дирекция „Жандармерия“ ще бъдат ежедневни. Контактите с кметовете на населените места са непрекъснати.

Какви други мерки за сигурност да бъдат взети – ето какво съветват служителите на реда.

На първо място е необходимо добре де се укрепят и осветят стопанските постройки. Вратите на оборите, кошарите, плевните и други подобни помещения не трябва да се оставят отключени, дори да се намират близо до къщите. Опасно е домашните животни да бъдат оставяни  да нощуват на открито в дворовете.

При забелязване на непознато моторно-превозно средство с непознати хора в селото е необходимо повишено внимание. Добре е да бъдат запомнени марката, цветът и регистрационният номер на автомобила.

Опасности крие и търговията със селскостопански животни. Контактуването с непознати лица, представящи се за купувачи, изисква повишена бдителност. Не рядко това са крадци, които под предлог, че изкупуват животни предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. В други случаи един от „търговците” отвлича вниманието на домакина, докато съучастникът му влиза в къщата, за да извърши кражба.

Затова не оставяйте непознати лица сами в имота си под какъвто и да е предлог. Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб или под дюшека.

Ако станете жертва или свидетел на престъпление или имате съмнение, че се подготвя такова, свържете се с полицията на тел.112.